Две нови операции по прилагане на нискодозова брахитерапия за лечение на

...
Две нови операции по прилагане на нискодозова брахитерапия за лечение на
Коментари Харесай

Нови операции на простатата с иновативен метод в ИСУЛ -

Две нови операции по използване на нискодозова брахитерапия за лекуване на рак на простатата бяха осъществени в Клиниката по урология и андрология в УМБАЛ „ Царица Йоанна – ИСУЛ “, съобщиха от лечебното заведение. Методът е новаторски за България и съставлява вътреорганно облъчване на простатата. 

В засегнатия орган се вкарват дребни зърна, наречени сийдове, на йод 125 изотоп, изчислени по избрана формула. Те реализират вътретъканно облъчване на тумора в границите на 6-8 седмици. След този интервал в 96% от случаите пациентът се смята за оздравял, без да се постанова коренно унищожаване на простатната жлеза, което в част от случаите може да докара до импотентност или до риск от инконтиненция (неволно изпускане на урина).

Днес двамата мъже, на 68 и 69 години, ще бъдат изписани от УМБАЛ „ Царица Йоанна – ИСУЛ “ след единствено няколкодневен престой в болничното заведение. Важно е да се означи, че те по никакъв метод не съставляват заплаха за близките и за своите близки по време на 8-седмичния интервал, в който йодните зърна ще се борят с тумора на простатата.

Няма никаква заплаха и за прилежащите органи. След този интервал зърната, които са биологично съвместими, остават инертни в тъканта на жлезата.

За да бъде оптимално ефикасна като методика, нискодозовата брахитерапия има строго избрани индикации: мъже с ранна форма на рак на простатата , който не излиза отвън рамките на капсулата на жлезата, и с ниски стойности на PSA (специфичен туморен маркер за рак на простатата). Именно подобен е казусът на двамата пациенти, които са разбрали за казуса си след профилактичен обзор в Специализирания кабинет по урология и андрология на УМБАЛ „ Царица Йоанна – ИСУЛ “.

Процедурата по нискодозова брахитерапия се прави от мултидисциплинарен екип, отпред с акад. проф. доктор Чавдар Славов – шеф на Клиниката по урология и андрология, в който влизат още доцент доктор Еленко Попов и операционната сестра Здравка Попова от същата клиника, лъчетерапевтът доктор Илия Габровски и медицинският физик Галин Вълчев от Клиниката по лъчелечение на УМБАЛ „ Царица Йоанна – ИСУЛ “.

В края на предходната година те минаха през особено образование от свои сътрудници от Специализираната онкологична болница „ Св. Елизабет “ в Словакия. Чуждият център е един от най-опитните в Европа, в който досега са извършени над 1600 брахитерапии на простатната жлеза.

Ракът на простатата е на второ място в България след рака на белия дроб при мъжете . Годишно от него се разболяват към 3000 мъже. Най-често от рак на простатата боледуват мъже над 60 години, само че не са изключение и по-ранните прояви на заболяването, когато тя протича и по-агресивно. Ракът на простатата е измежду главните аргументи за гибел при мъжете.

От Клиниката по урология и андрология означават, че осъществените до момента интервенции за нискодозова брахитерапия са били с отличен резултат без странични резултати за пациентите.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР